Vrijwilligers gezocht
+31 (0)40 212 0 111
overslaan naar valkerij gedelte van de pagina

Overzicht Falconcrest Valkerij Centrum en Roofvogelpark

Wereld Valkerij Bedrijf

Ontvangst van een valkerij toekenning
Ontvangst van een valkerij toekenning

Selectie Valkerij Huiven
Selectie Falconcrest valken huiven

Valkerij Handschoenen
Selectie Falconcrest valkerij handschoenen

Valkerij tassen
Selectie Falconcrest valkerij tassen

Op maat gemaakte valken huiven
Op maat gemaakte valken huiven

Valken huiven in de maak, op block
Valken huiven op blok

ValkerijBenodigdheden Winkel

Overzicht Falconcrest Valkerij Centrum en Roofvogelpark


Een cultureel en historisch erfgoed

Falconcrest, een natuur- en roofvogelpark van ongeveer twee hectaren, is gelegen in een cultureel en historisch rijk gebied in Eindhoven.


Ontstaan van het Valkerij Centrum en Roofvogelpark

vrolijke familie Het Roofvogelpark bestaat sinds augustus 2008. Aan Falconcrest, zoals het er vandaag bij ligt, is meer dan tien jaar aan onderhandelingen, planning, toewijding en hard werk aan voorafgegaan. Het was het meedogenloze doorzettingsvermogen van Frans Lenders dat er voor zorgde dat het mogelijk werd gemaakt. Samenwerking met de gemeente bleek een hele kluif; er moest voor worden gezorgd dat het park en zijn diensten geschikt werden voor een groot publiek en aan alle voorwaarden voldeed. Om een oude, verlaten en bouwvallig boerderij om te toveren tot een natuur- , mens- en roofvogelvriendelijk park heeft een behoorlijk beroep gedaan op de tijd, energie en inzet van alle hulpbronnen en de vindingrijkheid van Frans en zijn familie en trouwe vrienden kring.

Geschiedenis der Nederlandse valkerij

De oorsprong van valkerij ligt in het oosten en is vermoedelijk door de kruistochten naar West Europa overgebracht. In de Nederlanden begint het vorm te krijgen rond de tiende eeuw. Men is begonnen met het invangen van de valken op de heidegronden rond Valkenswaard, Arendonk en Turnhout. Valkenvangers werden zeer bekwaam in het vervaardigen van valkerijbenodigdheden. Karel Mollen, de kleinzoon van een van de bekendste Nederlandse valkeniers Adriaan Mollen, was echt een meester in het vervaardigen van huiven, bellen en weitassen welke hij over de gehele wereld verkocht nadat hij per post de bestellingen had ontvangen.

Valken Vangen in 1911 Gevangen valken werden in een valkenzak gezet waardoor de valk zich niet meer kon bewegen en werden gehuifd. Eenmaal aangekomen in de valkenkamer werd de valk verder uitgerust met schoenen, draal en langveter. Volgens de overlevering werd de valk daarna in een donkere kamer gezet zonder huif. De valk bleef ongehuifd in de valkenkamer, tot het moment dat de valk gewoon rustig bleef ook als het licht aan of uit was. De valkenier sprak op zachte toon steeds tegen de valk, zodat deze gewend raakte aan de stem van de mens. De volgende stap is dan het wennen aan de aanraking door de mens. Training van de valken speelde zich af in de valkenkamer. Hier werd de vogel zeeg gemaakt en raakte hij gewend aan de mens en de handschoen. De vogel kreeg op de handschoen eten en zo begon men de vogel ook te wennen aan het feit dat hij op de handschoen moest springen voor eten. Ook de loer werd voor het eerst aangeboden in de valkenkamer zodat de valk wist dat hij daarop eten kon vinden. Door deze methodes werden de valkeniers door heel Europa befaamd en bekend.

Nederlandse valkeniers kregen hierdoor uit alle uithoeken van Europa uitnodigingen om op de Vorstenhoven te komen werken. Iedereen van adel kende de valkeniers uit Valkenswaard, Bergeijk, Waalre en Arendonk. Verschillende valkeniers vertrokken dan ook naar deze Vorstenhoven om daar als valkenier of zelfs valkenmeester in dienst te treden. Valkerij was met name onder de edelen erg geliefd. De valkerij onder de edellieden werd minder dankzij de Franse revolutie. Door de soevereiniteit van de Nederlanden stonden wij daar buiten. Men bleef de valken nog wel invangen en trainen, maar de afname van de valken liep erg terug. In Duitsland ging men gewoon verder met de valkerij, maar het grootst was de valkerij destijds in Groot-Brittanniƫ. Rond 1843 werd Koninklijk valkeniers vereniging Het Loo opgericht waar Adriaan Mollen in dienst trad als hofvalkenier in dienst van koning Willem III, maar door gebrek aan financiƫle middelen werd deze rond 1855 opgeheven. Hiema viel de valkerij bijna helemaal stil in Nederland. Pas na de eerste wereldoorlog kwam er een kleine opleving, waarbij de valkerij vanuit Duitsland weer nieuw leven in geblazen werd.

Karel Mollen Karel Mollen was een vermaard vanger, die 1867 op dertien jarige leeftijd alleen in de vanghut op de Leenderhei zijn eerste valk verschalkte. Ook als africhter kreeg hij als spoedig bekendheid. Later stond hij in heel europa bekend als een voortreffelijk vervaardiger van huiven, schoenen, langveters, bellen en alle voor de jacht benodigde artikelen, en vele jaren voorzag hij liefhebbers van de valkerij zowel van de vogels en jachtgerei. Op 31 december 1935 sterft, met de dood van Karel Mollen het eeuwenoude beroep van valkenier uit.

Wist u dat Falconcrest...

hoge eisen stelt wat betreft de kwaliteit van haar valkerij producten en valkeniers diensten. Dit heeft al een aantal interessante wetenswaardigheden tot gevolg gehad. Deze hebben ons een wereldwijde reputatie bezorgd als ware meesters op ons vakgebied en een aantal interessante en bekende klanten opgeleverd. Arendhandschoen voor  Helmut Kohl
Arendhandschoen voor Helmut Kohl
Arendhandschoen voor George Bush senior
Arendhandschoen voor George Bush
Arendhandschoen voor Mikhail Gorbachev
Arendhandschoen voor Mikhail Gorbachev

historische valkenier handschoenen

Falconcrest krant knipsel

Falconcrest adelaar handschoen voor Helmut Kohl

Wij zijn ook leverancier van valkerij toebehoren aan het koningshuis voor bezoeken aan landen waar de valkerij actief wordt beoefend. De producten van Falconcrest hebben de voorkeur vanwege de hoge kwaliteit.

Made on behalf of the Dutch state for Sheik Hamdan

Uniek valkerij relatie geschenk.

Uniek valkerij toebehoren.